dla jakich wartości a
karola: Dla jakich wartości a rozwiązaniem równania będzie liczba większa od 0?
(a+1)x=2x−2
21 lis 12:42
think: przekształć to równanie do postaci:
x = ...
21 lis 12:48
karola: ax+x=2x−2
ax−x=−2
x(a−1)=−2
i co dalej?
21 lis 13:05
think: | | −2 | |
dalej to |
| > 0  |
| | a − 1 | |
w liczniku masz liczbę ujemną więc też musisz podzielić przez ujemną aby otrzymać coś >0
a kiedy a − 1 < 0?
21 lis 13:06
karola: kiedy a <1
21 lis 13:08
Tragos: (a+1) x = 2x−2
(a+1)x − 2x = −2
x(a+1−2) = −2
x(a−1) = −2
−−−
1 przypadek:
a − 1 ≠ 0 ⇒ a ≠ 1
x > 0
a−1 < 0
a < 1 ⋀ a ≠ 1
a ∊ (−
∞, 1)
−−−−−−
2 przypadek:
a − 1 = 0 ⇒ a = 1
x(a−1) = −2
0x = −2
sprzeczne
−−−−−−
odp. a ∊ (−
∞, 1)
21 lis 13:12
Tragos: w 1 przypadku tam powinno być:
| −2 | |
| > 0, dalej jest dobrze |
| a−1 | |
21 lis 13:13
karola: czyli w pierwszym przypadku ma wyjść a>1, czyli ostateczny wynik to: a należy (0;1)?
21 lis 13:25
think: karola nie sprawdziłam czy dobrze wyliczyłaś x i tyle...
zrobiłaś błąd w obliczeniach.
(a + 1)x = 2x − 2
(a + 1)x − 2x = −2
(a + 1 − 2)x = −2
| | −2 | | −2 | |
x = |
| = |
| |
| | a + 1 − 2 | | a − 1 | |
| | −2 | |
x > 0, gdy |
| > 0 a to jest dodatnie, kiedy mianownik jest ujemny, bo licznik już |
| | a − 1 | |
jest minusowy
więc rozwiązaniem jest a − 1 > 0
21 lis 14:25
Tragos: przecież podałem odp. a ∊ (−∞, 1)
think muszą być dwa przypadki, jak możesz dzielić, przez (a−1) bez założenia, że to nie jest
zerem?
21 lis 14:28
think: robię tak tylko dlatego, że wiem iż rozwiązanie będzie zgodne z dziedziną, ale słusznie, inni
nie koniecznie to wiedzą więc w następnych przypadkach już będę ich 'uwrażliwiać' na
dziedzinę.
21 lis 14:34