sprawdz czy lewa strona równiania równa sie prawej
nik: | cosα−cosβ | | β−α | |
| =tg |
| |
| sinα+sinβ | | 2 | |
21 lis 12:26
think: skorzystaj ze wzorów na sumę i różnicę funkcji trygonometrycznych i wyjdzie prawie od razu
cosx − cosy = ....
sinx + siny = ...
21 lis 12:32
Godzio:
| | α + β | | α − β | |
cosα − cosβ = −2sin |
| * sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α − β | |
sinα + sinβ = 2sin |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α − β | | −2sin |
| * sin |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
| = |
| | α + β | | α − β | | 2sin |
| * cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
21 lis 12:33