sprawdz czy prawa strona rownania równa sie lewej
nik: | 2sinα−sin2α | | α | |
| =tg2 |
| |
| 2sinα+sin2α | | 2 | |
21 lis 12:24
nik: pomoze ktos
21 lis 12:49
think: rozpisz sin2α ze wzorów na podwojony kąt...
21 lis 12:51
think: pisz tutaj to będę dalej Ci podpowiadać...
21 lis 12:53
nik: | | 2sinα−2sinαcosα | |
czyli bedzie |
| a potem 2sinαcosα moge skrocic czy nie  |
| | 2sinα+2sinαcosα | |
21 lis 12:55
Godzio: możesz skrócić jeśli już tylko sinα
21 lis 12:56
nik: no i co potem zrobic z reszta
21 lis 12:57
think: | | α | | α | |
 cosα = cos 2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
to będzie następnie i 1 = sin2 |
| + cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 lis 13:00