Dla jakich wartości parametru m proste p1 i p2 są prostopadłe?
karola: | | 1 | |
p1:y= (|m|−1)x−1, p2= |
| x+4 |
| | m−1 | |
21 lis 12:15
Godzio:
| | 1 | |
(|m| − 1) * |
| = − 1 |
| | m − 1 | |
1
o m ∊ <0,1)∪(1,
∞)
1 = −1 −−sprzeczność
2
o m < 0
−1 = −1
Odp: Proste są prostopadłe dla m ∊ (−
∞,0)
21 lis 12:17
karola: w odpowiedziach jest: nie ma takiego m, tzn. brać pod uwagę tylko to pierwsze założenie?
21 lis 12:22
Godzio:
A jaka jest odpowiedź ?
21 lis 12:26
Godzio:
aa tak, sorki już poprawiam
21 lis 12:26
Godzio:
2
o m < 0 ⇒ |m| = −m
| | 1 | |
(−m − 1) * |
| = − 1 / * (−1) |
| | m − 1 | |
m + 1 = m − 1
1 = −1 −− tu też jest sprzeczność
Czyli nie ma takiego m
21 lis 12:28
karola: dziękuje bardzo za pomoc
21 lis 12:29