sprawdz czy prawa strona rownania równa sie lewej
nik: | sinα−sin3α | |
| =ctg2α |
| cos3α−cosα | |
prosze o wytłumaczenie
21 lis 11:43
Godzio: To wiadomo :
sin3α = 3sinα − 4sin3α
cos3α = 4cos3α − 3cosα ?
21 lis 11:44
nik: skad to sie wzieło jakies wzory na to

?
21 lis 11:47
Godzio: sin3α = sin(α + 2α) = sinα
cos2α +
sin2αcosα =
sinα(
cos2α − sin2α) +
2sinαcosαcosα =
sinα(
1 − 2sin2α) + 2sinαcos
2α = sinα − 2sin
3α + 2sinα(1 − sin
2α) =
sinα − 2sin
3α + 2sinα − 2sin
3α = −4sin
3α + 3sinα
cos3α = cos(α + 2α) = cosαcos2α − sinαsin2α = cosα(cos
2α − sin
2α) − sinα*2sinαcosα =
cosα(2cos
2α − 1) − 2sin
2α * cosα = 2cos
3α − cosα − 2(1 − cos
2α)cosα =
2cos
3α − cosα − 2cosα + 2cos
3α = 4cos
3α − 3cosα
| sinα − (3sinα − 4sin3α) | |
| = |
| 4cos3α − 3cosα − cosα | |
| 4sin3α − 2sinα | | 2sin3α − sinα | |
| = |
| = |
| 4cos3α − 4cosα | | 2cos3α − 2cosα | |
| −sinα(1 − 2sin2α) | |
| = |
| −2cosα(1 − cos2α) | |
| −sinα * cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| = |
| = |
| = ctg2α |
| −2cosα * sin2α | | 2cosαsinα | | sin2α | |
21 lis 11:54
nik: dzieki
21 lis 12:28