rozwiąż całki
serduszko: całki−prosze o pomoc
((−2x3−2x2−2) sin(x−1}}dx
21 lis 11:40
Godzio:
∫(−2x3 − 2x2 − 2)sin(x − 1)dx = ∫(2x3 + 2x2 + 2)(−sin(x − 1))dx
−sin(x − 1) = sin(1 − x) = (cos(x − 1) )'
∫(2x3 + 2x2 + 2)*(cos(x − 1))' = (2x3 + 2x2 + 2)*cos(x−1) − ∫(2x3 + 2x2 + 2)'cos(x−1)dx =
(2x3 + 2x2 + 2) * cos(x−1) − ∫(6x2 + 4x)cos(x − 1)dx =
= (2x3 + 2x2 + 2) * cos(x−1) − ∫(6x2 + 4x)(sin(x − 1))'dx =
= (2x3 + 2x2 + 2) * cos(x−1) − (6x2 + 4x) * sin(x − 1) + ∫(12x + 4)sin(x − 1)dx =
= (2x3 + 2x2 + 2) * cos(x−1) − (6x2 + 4x) * sin(x − 1) + ∫(−12x − 4)(−sin(x − 1))dx =
= (2x3 + 2x2 + 2) * cos(x−1) − (6x2 + 4x) * sin(x − 1) + ∫(−12x − 4)(cos(x − 1) )'dx =
= (2x3 + 2x2 + 2) * cos(x−1) − (6x2 + 4x) * sin(x−1) − (12x + 4)cos(x − 1) + ∫12cos(x − 1)dx
= cos(x − 1)(2x3 + 2x2 − 12x − 2) − sin(x − 1)(6x2 + 4x) − 12sin(1 − x) + C =
= cos(x − 1)(2x3 + 2x2 − 12x − 2) − sin(x − 1)(6x2 + 4x) + 12sin(x − 1) + C =
= cos(x − 1)(2x3 + 2x2 − 12x − 2) − sin(x − 1)(6x2 + 4x − 12)+ C =
Uff dobrnąłem do końca
21 lis 12:14
serduszko: dziekuje

a która to metoda ? bo nierozumiem
21 lis 19:13