wielomiany, zadanie z rozszerzenia!!!
alicja: reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian p(x)=x4+x3−3x2−4x−4 jest wielomianem
r(x)=x3−5x+1. wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian f(x)=x2−4.
jak to zrobić? proszę o pomoc..
odp. to: −x+1
21 lis 11:03
Godzio:
x4 + x3 − 3x2 − 4x − 4 = x4 + x3 + x2 − 4x2 − 4x − 4 = x2(x2 + x + 1) − 4(x2 + x + 1)
=
= (x2 + x + 1)(x2 − 4) = (x2 + x + 1)(x − 2)(x + 2)
W(x) = Q(x) * (x2 + x + 1)(x − 2)(x + 2) + x3 − 5x + 1
W(2) = 8 − 10 + 1 = −1
W(−2) = −8 + 10 + 1 = 3
W(x) = H(x) * (x2 − 4) + ax + b
W(2) = 2a + b = −1
W(−2) = −2a + b = 3 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2b = 2
b = 1
2a + 1 = −1 ⇒ a = − 1
R(x) = −x + 1
Jak czegoś nie rozumiesz to pisz
21 lis 11:12
alicja: Bardzo dziękuję za rozwiązanie

Nie rozumiem tylko czemu reszta ma wzór ax+b, skąd wiadomo że
reszta nie będzie w postaci np. funkcji kwadratowej ?
21 lis 14:59