pomocy
Marlena: Pomożecie?
Punkty A=(−5;1),B=(1;−5),C=(2;0),D=(0;2) są kolejnymi wierzchołkami Trapezu ABCD.
b)napisz równanie osi symetrii trapezu.
c)Oblicz pole trapezu.
21 lis 10:34
.: a) narysuj to sobie, będzie Ci łatwiej.
SAB=(−2,−2)
SCD=(1,1)
Oś symerii przechodzi przez SAB i SCD
y=ax+b
{−2=−2a+b
{1=a+b
a=2/3
b=−2/3
y=2/3x−2/3
zgadza się?
21 lis 10:38
think: Merlena musisz narysować układ współrzędnych, zaznacz te punkty, trapez będzie miał oś symetrii
gdy jest równoramienny, i oś ta przechodzi przez środki podstaw.
co do pola to na pewno podano Ci odpowiedni wzór jak je policzyć
21 lis 10:38
marlena: dziękuje
21 lis 10:56
marlena: P=1/2 (a+b) * h
a jak wyliczyc wysokoś h?
21 lis 11:00
marlena: 
?
21 lis 11:13
Godzio:
Np. ze wzoru na odległość punktu od prostej, masz prostą AB i punkt C
prosta AB będzie miała postać:
Ax + By + C = 0
C(x
o,y
o)
| | |Axo + Byo + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
21 lis 11:18
marlena: jednak poprosiłabym o obliczenie pole..prosze ;>
21 lis 11:23
marlena: hym?
21 lis 11:27
marlena: ?
21 lis 11:38