edf
*** studia niematematyczne***: | | ab | |
Sprawdź czy {R−{0}, *} jest grupą jeśli ∀ a,b ∊ R−{0}: a*b= |
| . |
| | 2 | |
Umiałabym gdyby nie tak druga część zadania.. w żadnej książce, którą mam nie mogę znaleźć tego
typu przykładu, są tylko takie łatwiejsze. Proszę o pomoc, bo zbliża się kolokwium
21 lis 10:22
think: co to znaczy, że coś jest grupą?
21 lis 10:40
think: są 3 warunki z tego co pamiętam
21 lis 10:42
AS: Niestety,teorię grup przerabiałem bardzo dawno i niewiele z tego pamiętam
a nie mam czasu by odgrzebywać wszystko na powrót.
Może ktoś inny który jest z teorią grup na bieżąco pomoże.
21 lis 10:43
studia: że spełnia takie warunki:
1. jest działaniem wew. (to sprawdziłam choć nie wiem czy dobrze)
2. łączność − jak to poprawnie sprawdzić?
3. ele. neutralny
4. ele. przeciwny
pomocy. Od dwóch lat tu pomagałam... zaczęły się studia i sama nie mogę uzyskać pomocy:(
21 lis 10:44
studia: ASie to w takim razie dziękuję że tu chociaż zajrzałeś.
21 lis 10:45
think: ano tak jak tam pisze,
dla każdego, czyli dowolnego a,b,c ze zbioru zdefiniowanego czyli R\{0}
ma zachodzić coś takiego
| | bc | | abc | | (ab)c | | ab | |
a*(b*c) = a*( |
| ) = |
| = |
| = ( |
| )*c = (a*b)*c czyli jest prawdą |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
ewentualnie możesz liczyć to tak
a*(b*c) = (a*b)*c
liczysz lewą stronę i prawą i sprawdzasz czy L = P
21 lis 10:51
think: 2 el. neutralny
czy istnieje taki e, że
a*e = a?
sprawdzamy
| ae | |
| = a ⇔ e = 2 i jest ok bo 2 ∊ ℛ\{0} |
| 2 | |
analogicznie sprawdzasz istnienie elementu przeciwnego

powodzenia bo ja muszę kończyć
21 lis 10:54
think: i jak już się wgryziesz to sprawdź czy takie działanie jest grupą
| | a − b | |
(ℛ\{0}; * ) jeśli ∀a,b a*b = |
| |
| | 3 | |
21 lis 11:00
studia: mój problem pojawia się zawsze wtedy gdy mam sprawdzić np. łączność gdzie x◯y jest wyrażona
| | a*b | | a−b | | a*b | |
ułamkiem tak jak tu: |
| lub |
| lub najgorzej: |
| |
| | 2 | | 3 | | a+b | |
umiem zapisać x◯y, ale nie wiem jak odczytać "◯ z"
| | a−b | | a−b | | a−b | | c | |
(x ◯ y) ◯ z= |
| ◯z= |
| −c? a może |
| − |
| ? |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
21 lis 14:52
think: odwróć podstawienie...
21 lis 15:11
think: jak czegoś nie widzisz, to lepiej stosuj podstawienie
21 lis 15:11
studia: a czy w moim zadaniu które podałam na samej górze obliczenie ele. przeciwnego będzie wyglądać
tak:
a * a' = e?
dobrze?
21 lis 15:47
think: tak i musisz zauważyć, że to jest prawdą dla dowolnego a z R\{0} bo gdyby w dziedzinie
było 0 to mielibyśmy problem ale jak nie ma 0 to jest wszystko ok.
21 lis 16:07
think: a teraz poproszę o odpowiedź, czy przykład który Ci podałam jest grupą czy też nie...
21 lis 16:13
studia: wg mnie nie. zaraz piszę dlaczego. nie jest łączne. zgadza się?
21 lis 16:20
studia:
działanie wew: tak
1. łączność: (a◯b)◯c=a◯(b◯c)
| | a−b3 −c | | a−b−3c | |
(a◯b)◯c= |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | |
| | a−b−c3 | | 3a−b+c | |
a◯(b◯c)= |
| = |
| ≠(a◯b)◯c |
| | 9 | | 9 | |
21 lis 16:22
studia: teraz kolejne:
| | 1+z | |
wyznaczyć wszystkie liczby zespolone dla których wyrażenie |
| jest liczbą czysto |
| | 1−z | |
rzeczywistą.
chcę doprowadzić do takiej postaci, żebym mogła przyrównać część urojoną do zera, tylko nie
wiem jak. Próbowałam pomnożyć licznik i mianownik przez to co jest w tym wypadku w liczniku
żeby na dole mieć wzór skróconego mnożenia... ale nic to nie daje..
21 lis 16:33
think: zgadza się nie jest łączne, mam nadzieję, że teraz już tego typu zadania nie będą stanowić dla
Ciebie problemu
21 lis 16:35
think: z = a + bi
| 1 + a + bi | | 1 + a + bi | | (1 − a) + bi | |
| = |
| * |
| = ... |
| (1 − a) − bi | | (1 − a) − bi | | (1 − a) + bi | |
21 lis 16:38