matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Patrycja:
oblicz: a)
5
6
+ 20 * 5
4
2 * 5
6
− 100 * 5
3
b)
6 * 4
2
− 8 * 4
3
2 * 8
2
− 5 * 2
6
wynik zapisz w postaci ułamka nieskracalnego bardzo prosze o pomoc
21 lis 09:12
dero2005:
5
6
+20*5
4
5
6
+4*5
1
*5
4
=
=
2*5
6
−100*5
3
2*5
6
−4*5
2
*5
3
5
6
+ 4*5
5
5
5
(5+4)
=
=
=
5+4
10−4
=
2*5
6
− 4*5
5
5
5
(2*5−4)
=
9
6
=
3
2
21 lis 09:29
dero2005:
6*4
2
−8*4
3
3*2*2
4
−2
3
*2
5
=
=
2*8
2
−5*2
6
2*2
6
−5*2
6
2
5
(3−2
3
)
3−2
3
3−8
=
=
=
=
2
5
(2
2
−5*2)
4−10
4−10
=
−5
−6
=
5
6
21 lis 09:48
Patrycja:
dziękuje bardzo bardzo bardzo
21 lis 12:44