pomocy
patrycja: Pomoże ktoś?
√9−8x−x2 * 3x−3 ≥ 0
21 lis 00:49
patrycja: śpią wszyscy?
21 lis 00:51
patrycja: czy mogę normalnie to pomnożyć czy wyjdzie jakoś z modułem? podpowiedzcie ...
21 lis 01:06
patrycja: nie spać
21 lis 01:19
Jack:
co chcesz wymnożyć przez co?
21 lis 01:24
patrycja: nie mam pojęcia jak, może podnieść wszystko do kwadratu ale jak?

nie mam pojęcia jak to
zrobić . pomożesz?
21 lis 01:32
patrycja: jeśli masz ochotę i nie chce ci się spać oczywiście

ja już zasypiam przed komputerem....
21 lis 01:35
patrycja: Wznawiam prośbę z dnia wczorajszego − pomoże mi ktoś


Proszę
21 lis 13:26
Godzio:
Tam ma być na pewno * 3x ?
21 lis 13:28
beti: Tę funkcję pod pierwiastkiem f(x) trzeba pomnożyć przez g(x)=3x−3
21 lis 13:33
patrycja: Tak Tak nie napisałam nawiasu czyli razy (3x−3)
21 lis 13:35
patrycja: Godzio, pomożesz


Wiem, że na Ciebie można liczyć
21 lis 13:36
patrycja: ....
21 lis 13:38
Godzio:
9 − 8x − x2 = − (x2 + 8x − 9) = −(x + 9)(x − 1)
−(x + 9)(x − 1) ≥ 0
D = <−9,1>
√−(x + 9)(x − 1) * (3x + 3 ≥ 0 /2 zał. x ≥ −1 (żeby podnieść do kwadratu obie
strony muszą być nieujemne
−(x + 9)(x − 1)(3x + 3)2 ≥ 0
(x + 9)(x − 1)(x + 1)2 ≤ 0
x = − 9 lub x = 1 lub x = −1
Narysuj fale przez te miejsca zerowe na −1 wykres się odbije, i wybierz rozwiązania z
przedziału
<−1,1> + miejsca zerowe
21 lis 13:38
21 lis 13:39
patrycja: aha aha ... rozumiem analizuję...
21 lis 13:40
patrycja: Godzio, czemu 3x+3 a nie 3x−3 to pomyłka

?
21 lis 13:45
patrycja: ....pomyłka

?
21 lis 13:52
Godzio: tak

daj sobie minus
wtedy otrzymasz
(x + 9)(x − 1)
3 ≤ 0 −− tutaj nic się nie odbija
i zał. x ≥ 1
21 lis 13:53
patrycja: w odp. napisano: x∊{−9;1}
21 lis 13:53
Godzio:

x ∊ <−9,1> −− nic nie spełnia tego założenia ale dochodzą do tego jak wcześniej pisałem miejsca
zerowe
Odp: x ∊ {−9,1}
21 lis 13:55
patrycja: Dziękuję za rozwiązanie
21 lis 13:58