Znajdź rozwiązania bazowe
Magda: Znajdź rozwiązania bazowe− o co w tym wogóle chodzi


x
1+x
2+x
3=1
2x
1+3x
2−x
3=1
może ktoś wytłumaczyć o co chodzi

mam najpierw policzyc rząd czy jak?
PROSZĘ O POMOC
21 lis 00:25
Al Capone:
Zapamiętaj gk.Ponieważ ten rząd,jest mniejszy niż liczba zmiennych
podstawiasz np:x3 parametrem t i otrzymujesz układ równań:
x1 +x2 =1−t
x1 + x2 =1+t
Wykonując zaznaczone operacje na wierszach macierzy powyższego
układu,otrzymujesz jego postać bazową,czli rozwiązanie układu:
1 1 1−t
2 3 1+t || w2 −3w1
−1 0 4t−2 || w1(−1) c.d.nastąpi
21 lis 10:34
Al Capone:
1 1 1−t (jednocześnie przestawiamy wiersze)
1 0 2−4t
1 1 1−t || w2−w1
1 0 2−4t
0 1 3t−1
21 lis 10:42