Mam nowe zadanie. Niby nie takie trudne ale wolałabym skonsultować. Pomocy!
Wiola: √5 + √3 / √5 − √3
21 lis 00:07
brg: =4 +√15
21 lis 00:09
brg: 1.Mnożymy wszysto przez ułamek 5 + √3
−−−−−−−−−.
5 + √3
2.Następnie w mianowniku korzystamy ze wzoru (a−b)*(a+b)= a2 −b2 a w liczniku
(a+b)2=a2+2ab+c2
21 lis 00:13
Wiola: dzięki

pozdrawiam
21 lis 00:21
Wiola: do brg:
ja przeliczyłam to i wyszło mi :
w liczniku 8+ 2
√15 / w mianowniku 2

?
a Tobie 4 +
√15 ?
21 lis 00:30
Wiola: halo brg? odpisz proszę która wersja jest dobra
21 lis 00:37
21 lis 00:46
brg: wiola oba wyniki są poprawne. Podziel swój wynik przez 2 ktore wyszlo Ci w mianowniku a będzie
taki taki sam wynik co u mnie
21 lis 13:33
Wiola: oki rozumiem dzięki Pozdrawiam
21 lis 15:35