Rozwiąż układ równań z parametrem
Magda: | ⎧ | ax1 +x2 +x3=1 | |
| ⎨ | x1 +ax2 +x3=a |
|
| ⎩ | x1 +x2 +ax3=a2 | |
więc najpierw policzyłam wyznacznik schematem Sarrusa i wyszło a
3−3a+2 i nie wiem co z tym
dalej zrobić, bo tego się ani nie da pogrupować, nie wiem co, bo w odpowiedziach to a= −2 i
a=1
W odp do tego zadania: dla a różnego od 1 i dla a różnego od −2 :układ oznaczony, dla a= −2
układ sprzeczny, dla a=1 układ nieoznaczony. potrafi ktoś to roziwązać

? albo powiedzieć co
zrobić z tym wyznacznikiem, cokolwiek