czy dobrze?
ilak: ile jest róznych czterocyfrowych :
a) liczb
b) kod pin
jezeli liczby mogą sie powtarzac
Ad a)
W=nk=104 =wszystkie liczby( równiez te z zerem na początku)
W2=nk=9 3 −liczby z zerem na początku
104− 9 3− liczby bez zera na początku
Ad b)
W=nk = 104
czy to jest dobrze?
20 lis 23:18
brg: a) mamy:
9*10*10*10= 9*103=9000
gdzie 9 − możliwe cyfry od ktorych zaczyna sie liczba. Poza tym mamy po 10 możliwości na
obsadzenie każdej kolejnej cyfry.
b) 10*10*10*10 = 104 bo mamy 10 mozliwości na obsadzenie każdego z miejsc.
20 lis 23:57