Wyrażęnia algebraiczne
Maarek: Wykaż, że jeśli od iloczynu dwóch kolejnych liczb całkowitych odejmiemy trzykrotnośc mniejszej
z nich, to otrzymamy kwadrat liczby o jeden mniejszej od mniejszej z tych liczb pomniejszony o
jeden.
I po co komu takie zadanie? Nie dało się tego zapisać prościej ? Wy to rozumiecie ?
20 lis 23:15
Eta:

c , c+1 −−− kolejne liczby całkowite dla c€C
c*(c+1) − 3c = ( c−1)
2 −1
L= c
2+c −3c= c
2 −2c
P= c
2 −2c +1 −1= c
2−2c
L=P
c.n.u
20 lis 23:19
Maarek: kurcze eta skad ty posiadasz taka wiedze
20 lis 23:25
Eta:
Hehe ..... pilnie uczyłam się w szkole
20 lis 23:27
Maarek: i to wszystko ? Żadnych dodatkowych książek ?
20 lis 23:32
Eta:
Mnóstwo zadań rozwiązywałam
samodzielnie ...... do skutku
20 lis 23:38
Maarek: a powiedz mi jak miałaś jakiś problem z zadaniem to odrazu pytałaś kogoś o pomoc czy tak długo
siedziałaś aż sama zrobiłaś?
20 lis 23:39
Maarek: Aha i jeszcze jedno czy miałaś może kiedyś styczność z ksiązką Andrzeja Kiełbasy jeżeli tak to
czy zadania sprawiały ci trudność?
20 lis 23:40