Gustlik:
A=(−2; 6)
B=(−1;−1)
C=(3:1)
D=(x, y)
ad a)
Najlepiej z wektorów:
AB
→=B−A=[−1−(−2), −1−6]=[1, −7]
DC
→=C−D=[3−x, 1−y]=[1, −7] bo DC
→=AB
→
3−x=1, 1−y=−7
−x=−2 −y=−8
x=2 y=8
D=(2, 8)
ad b)
Liczę współczynnik kierunkowy prostej AB:
| | yB−yA | | −1−6 | | −7 | |
a1= |
| = |
| = |
| =−7
|
| | xB−xA | | −1−(−2) | | 1 | |
Liczę środek AB
| | −2+(−1) | | 6+(−1) | |
S=( |
| , |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
Liczę współczynik kierunkowy prostej prostopadłej do AB:
| | 1 | | 3 | | 5 | |
Symetralna ma równanie y= |
| x+b i przechodzi przez S=(− |
| , |
| )
|
| | 7 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 19 | |
Odp: Równanie symetralnej AB: y= |
| x+ |
|
|
| | 7 | | 7 | |
c) Liczę długość boku AB znając wspólrzędne wektora AB
→:
AB
→=B−A=[1, −7]
a=|AB|=
√12+(−7)2=
√1+49=
√50=5
√2
BC
→=C−B=[3−(−1), 1−(−1)]=[4, 2]
b=|BC|=
√42+22=
√16+4=
√20=2
√5
Odp. obwód=2a+2b=10
√2+4
√5