funkcje
Misia: Dane są fukcje g i h określone wzorami g(x)=ax+b oraz h(x)=bx+a. Wiadomo że fukcja g(x) jest
rosnąca a h(x) malejąca.
a) wyznacz współrzędne punktu przecięcia się wykresów tych funkcji
b) wyznacz liczy a i b wiedząc ze wykresy g i h są prostymi prostopadłymi a punkt ich
przecięcia leży na osi OX
20 lis 22:36
Misia: POMóżCIE
20 lis 23:53
Misia: :((
21 lis 00:03
Eta:
a) założenia
g(x) −−− rosnąca => a >0
h(x) −−− malejąca => b <0
punkt P przecięcia tych prostych:
g(x)= h(x)
ax+b = bx+a => ax−bx= a−b => (a−b)*x = a−b
| | a−b | |
to: x= |
| = 1 P( 1, y) to y= g(1) = h(1)= a+b
|
| | a−b | |
P( 1, a+b)
b) jeżeli proste k: g(x)= ax+b i p: h(x)= bx+a są prostopadłe
to
a*b= −1
i P(1,0) −−− bo należy do osi OX => x=1 y=0
g(1)=0 => a+b =0 i h(1)= 0 => a+b= 0
to a= −b i a*b= −1 => b
2= 1 to b= 1 v b= −1 i b<0 z założenia
zatem przyjmujemy tylko
b= −1
to: a= −b => a= −(−1)= 1
odp:
a= 1 i b= −1
Dobranoc , miłych snów
21 lis 00:13
Eta:
Misia ...... pasuje?
21 lis 00:40
Misia: Dziękuję bardzo, dobranoc
21 lis 00:40
Misia: dobra odpowiedź więc pasuje
21 lis 00:41
Eta:
21 lis 00:43