Wyrazenia algebraiczne
Maarek: Niech x+y=12 i x2+y2=126 Oblicz x*y
Na internecie znalazłem rozwiązanie ktoś zapisał x+y w postaci (x + y)2 no i po podstawieniu
mu wyszło, ale skąd wiedział, że to akurat tak trzeba rozwiązywac?
20 lis 22:21
Eta:
pierwsze równanie podnieś do kwadratu
(x+1)2= 122
x2 +2xy +y2= 144 teraz podstaw za x2 +y2 = 126
126+2xy= 144
2xy= 18
xy= 9
20 lis 22:29
Eta:
Trzeba rozwiązywać samodzielnie dużo zadań, wtedy też będziesz to wiedział
20 lis 22:31
Maarek: ok dzeki
20 lis 22:53
essh: podbije do tematu

potrafi ktos wyjasnic dlaczego nie mozna tego zrobic wyznaczajaz z
pierwszego rownania y lub x i podstawiajac do drugiego ? wtedy bd rownanie kwadratowe, delta
itd.. ale z tego nie wychodzi nic.. whyy ?;>
20 lis 23:40