uzasadnij;)
arigatou: Uzasadnij, ze dla kazdej nieparzystej liczby naturalnej x, liczba x3+3x2−x−3 jest podzielna
przez 48
20 lis 21:32
Godzio:
x2(x + 3) − (x + 3) = (x + 3)(x − 1)(x + 1)
x = 2k + 1 k ∊ C
(2k + 4)(2k + 1 − 1)(2k + 1 + 1) = (2k + 4) * 2k * (2k + 2) = 8 * k(k + 1)(k + 2)
Iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest zawsze podzielny przez 6 więc
8 * 6 = 48 c.n.d.
20 lis 21:36
Grześ: nieparzysta x, czyli:
x
2(x+3)−(x+3)=(x−1)(x+1)(x+3)
teraz chyba możnaby podstawić x=2n+1:
(2n)(2n+2)(2n+4)=8n(n+1)(n+2)
i wykazane, bo n(n+1)(n+2) jest podzielne przez 6
20 lis 21:36
Grześ: Godzio, pierwszy byłes
20 lis 21:37
Godzio: heh
20 lis 21:37