monotoniczność funkcji
aga: Proszę o sprawdzenie

Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji:
przykład d)
f(x) = x(1+2
√x)
f '(x) = (x)' * (1+2
√x) + x * (1+2
√x) ' =
| | 1 | |
= 1 * (1+2√x) + x * (0+2* ( |
| ) = |
| | 2√x | |
| | x | |
= 1+ 2√x + |
| = 1+ 2√x + √x = |
| | √x | |
= 3
√x+1
Odp.:
funkcja stała
(−
∞, +
∞)
Czy dobrze myślę?
20 lis 21:25
Bogdan:
Nie
20 lis 21:39
aga: a może mała podpowiedź
20 lis 21:42
Bogdan:
Jakie wartości (ujemne, dodatnie czy takie i takie) przyjmuje wyrażenie 3√x + 1
dla różnych wartości x ?
20 lis 22:42