monotoniczność funkcji
aga: Proszę o sprawdzenie

Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji:
przykład b)
| | (x)' * (1+x2) − x * (1+x2)' | | 1*(1+x2)−x*2x | |
f ' (x) = |
| = |
| = |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
| | 1+x2−2x2 | | −x2+1 | |
= |
| = |
| |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
liczę dla y=−x
2+1
Δ=4
W(p,q)
| | −b | | −Δ | |
p= |
| = 0 q= |
| = 1 |
| | 2a | | 4a | |
W(0,1)
funkcja rosnąca (−
∞;0)
funkcja malejąca (0,+
∞)
20 lis 21:10
Bogdan:
a po co Δ?
−x2 + 1 = −(x2 − 1) = −(x − 1)(x + 1)
20 lis 21:12
Bogdan:
a przedziały monotoniczności są inne
20 lis 21:13
aga: a teraz jest dobrze?
f'(x) > 0 ⇔ (−1,1)
f'(x) < 0 ⇔ (−∞;−1) ∪ (1;+∞)
20 lis 21:48
aga:
chociaż myslę, że powinno być:
funkcja rosnąca (−∞;0 >
funkcja malejąca <0,+∞)
20 lis 21:55
Bogdan:

To jest szkic wykresy tej funkcji
20 lis 22:01
Bogdan:
Funkcja y = f(x) jest malejąca w zbiorze A, wtedy gdy dla dowolnych x
1, x
2 ∊ A
z warunku; x
2 − x
1 > 0 wynika, że f(x
2) − f(x
1) < 0.
Funkcja y = f(x) jest rosnąca w zbiorze A, wtedy gdy dla dowolnych x
1, x
2 ∊ A
z warunku; x
2 − x
1 > 0 wynika, że f(x
2) − f(x
1) > 0.
Podałem definicję funkcji malejącej w zbiorze A i definicję funkcji rosnącej w A.
| | x | |
Niech f(x) = |
| oraz A = (−∞, −1)∪(1, +∞) |
| | 1 + x2 | |
Weźmy dwa dowolne punkty z tego przedziału, np. x
1 = −2, x
2 = 2.
| | 2 | | −2 | | 4 | |
Otrzymujemy: f(x2) − f(x1) = |
| − |
| = |
| > 0, co oznacza, że w przedziale |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
A = (−
∞, −1)∪(1, +
∞) funkcja jest rosnąca, co jak widać na szkicu, nie jest prawdą.
Gdzie jest więc
ago nieścisłość w stwierdzeniu: funkcja jest malejąca
dla x ∊ (−
∞, −1)∪(1, +
∞)
20 lis 22:12