prosze o pomoc
corn: 1.wykaz ze liczba 3
32−1 jest podzielna przez 8.
2.Zamien ulamek dziesietny 0,(34) na ulamek zwykly
3. Wyznacz zbior wartosci funkcji
f(x)=
√4−x2−
√x−2+
√5
Pilnie potrzebna pomoc!
20 lis 20:49
corn: 1. 332−1
20 lis 20:49
mariusz: 1. 3(32)−1=...=(316+1)(38+1)(34+1)(32+1)(32−1)=(316+1)(38+1)(34+1)8
20 lis 21:00
mariusz: 332−1 na poczatku mialo byc ; p
20 lis 21:01
Marcin: a) rozpisuj ze wzoru na róznice kwadratów
20 lis 21:01
20 lis 21:02
Marcin: Moze dokladnie a2−b2=(a−b)(a+b) <−−− ten wzór stosuj do pdpkt a)
332−1=(316−1)(316+1)=(38−1)(38+1)(316+1)=
(34−1)(34+1)(38+1)(316+1)=
(32−1)(32+1)(34+1)(38+1)(316+1)=
8(32+1)(34+1)(38+1)(316+1)
20 lis 21:05
Marcin: 2
x=0,34343434... /*100
100x=34,3434...
Odejmujac od siebie stronami masz:
99x=34
x=34/99
20 lis 21:06
corn: dziękuje bardzo

zwłaszcza za wyjaśnienia, a to 3?
20 lis 21:28