matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
czy to jest dobrze rozwiązane? wielomian
xxx:
5x(x−2y(x+3))−2x(3x−4y(5x−8)= 5x(x−2yx+6y)−2x(3x−20yx−32y) =5x2−10x2y+30xy−6x2−40x2y−64xy =(6−5)x2−(40−10)x2y−(30+64)xy=30x2y−94xy−x2
20 lis 20:16
Sylwia:
mi wyszło −25x
3
+63x
2
+30x
2
y−94xy
20 lis 20:27