funkcje
Kasia: funkcja kwadratowa określona wzorem f(x) = x2 + bx + c ma miejsca zerowe −2 i 3 wskaż wartości
wsp. b i c
A. b = −1, c= −6
B. b= −2, c = −3
C. b = 1, c = 6
D. b = 2, c = −3
jak to wyliczyć?
20 lis 20:04
Tragos: f(−2) = 0
f(3) = 0
(−2)
2 − 2b + c = 0
3
2 + 3b + c = 0
4 − 2b + c = 0
9 + 3b + c = 0
dalej trzeba rozwiązać ten układ równań
20 lis 20:11
Kasia: dzięki bardzo
20 lis 20:15
Eta:
2 sposób ( o wiele prostszy)
z postaci iloczynowej
f(x)= ( x+2)( x−3)= x
2 − x −6
zatem: b= −1 c= −6
odp: A)
20 lis 20:19