Równanie okręgu
Sylwia: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i stycznego do obu osi układu
współrzędnych, jeśli:
a) A(2,0)
b) A(0,3)
Do każdego przykładu są po dwie odpowiedzi, a mi wychodzi, że jest tylko jedno równanie na
jeden przykład. Dlaczego?
20 lis 19:55
Marcin: pokaż jak rozwiązujesz.
20 lis 19:57
Sylwia: a) A(2,0) S(a,b) B(a,0) C(0,b)
a=b=r
(2−a)2+a2=a2
a2−4a+4=0
Δ=16−16=0
stąd wychodzi, ze jest tylko jedno rozwiazanie i a=2, czyli równanie okręgu to:
(x−2)2+(y−2)2=4.
W odpowiedziach są dwa rozwiazania. To i to: (x−2)2+(y+2)2=4. Dlaczego?
20 lis 20:12
Marcin:

dlatego tak masz(jedna odp) że zakładasz tylko że a=b popatrz na nieudolny rysunek a może być
a=−b
20 lis 20:23
Sylwia: Ale te same założenia miałam do A(2,1) i A(1,2) i wyszly mi dwa rownania okregow.
20 lis 20:43
Sylwia: Jeśli założe, ze a=b ∨ a=−b to w pozostałych podpunktach wyjda mi 4 rozwiazania zamiast 2
20 lis 20:44
Sylwia: Dobra juz wiem o co chodzi
20 lis 20:47
Marcin: oki po kolei

1) więc założyłaś ze a=b czyli mamy do czynienia z okręgiem górynym na moim nieudolnym obrazku
powyżej:
bo założyłaś że obie współrzędne środka okręgu są dodatnie jasne ?
Skoro tak to r=a=b ok zgoda masz równanie okręgu :
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
Podstawiamy współrzedne punktu przez które okrag przechodzi czyli (2,0)
(2−a)
2+a
2=a
2
i dalej masz że a= 2 wsio ok
2) Załóżmy teraz drugi przypadek a=−b, r=a oraz a>0 (promien musi byc dodatni)
mamy:
(2−a)
2+a
2=a
2 czyli to samo rozwiązanie co w przypd 1
czyli a=2 a skoro zalozylismy ze a=−b zatem b=−2 co daje wsp srodka drugiego okręgu S(2,−2) i
odp z ksiazki.
20 lis 20:52