sinα = -0,8 & cosα > 0 Oblicz α
pietrowicz:
Oblicz α
20 lis 19:45
pietrowicz: @up
20 lis 20:49
mariusz: sin2α+cos2α=1
cos2α=1−sin2α
cos2α=1−0,64=0,36
cosα=0,6 ⋁ cosα=−0,6
cosα>0
cosα=0,6
20 lis 20:53
Bogdan:
w której ćwiartce sinus jest ujemny i cosinus jest dodatni ?
20 lis 20:55
mariusz: to pytanie do mnie?
20 lis 21:02
Bogdan:
Nie, pytanie skierowałem do pietrowicza prowokując go w ten sposób do ruszenia głową.
20 lis 21:04
pietrowicz: | | x | | y | |
cosinus jest dodatni w I i IV ćwiartce czyli x>0 dla cosα= |
| i dla sinα= |
| ; y<0 |
| | r | | r | |
20 lis 21:18