ostrosłup
sandra20: Ściana boczna w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 70 stopni,a wysokość tej ściany ma długość 10cm.Oblicz pole powierzchni bocznej i
objętość ostrosłupa.Wynik zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
JAk się za to zabrać
20 lis 19:25
Eta:
to: a = 20*cos70
o =....... cos70
o =....... odczytaj z tablic
wyznacz "a" i podstaw do wzoru na P
b
| | a*hb | |
Pb= 4* |
| = 20 a= .......... |
| | 2 | |
20 lis 19:45
sandra20: Dlaczego a=20*cos 70?
a nie a=10*cos70?
20 lis 20:06