oblicz granicę funkcji w punkcie 2
asia: x3−4x/x2−3x+2
20 lis 19:03
M:
14 kwi 15:27
M:
26 maj 06:01
Jinxia:
x
3−4x=x(x
2−4)=x(x−2)(x+2)
x
2−3x+2=(x−1)(x−2)
| | x3−4x | | 0 | |
lim x→2 |
| =[ |
| ] |
| | x2−3x+2 | | 0 | |
| | x(x+2)(x−2) | | x(x+2) | |
lim x→2 |
| =lim x→2 |
| = 8 |
| | (x−1)(x−2) | | x−1 | |
26 maj 10:06
Mariusz:
Jinxia
Przy tym zapisie w mianowniku jest tylko x2
a w liczniku tylko −4x
27 maj 07:59
Jinxia:
Mariusz
W tamtej chwili taki przyjąłem zapis ,który wydawał mi sie najbardziej prawdopodobny
27 maj 09:22