trójąt,okrąg wpisany i opsiany
katarzyna21: Boki trójkąta mają dł

AB|=4 |AC|=|BC|=8.Oblicz długości promieni okręgów wpisanego w trójkąt
ABC i opisanego na nim
20 lis 18:53
Marcin: Policz pole trójkata wykorzystujac Pitagorasa a potem wylicz R z gotowych wzorów
20 lis 18:56
Grześ: nie ma podane, że to prostokątny, jak chcesz to policzyć

Chyba, że treśc zadania niezupełna
20 lis 18:58
Grześ: aaa, dobra, sorry, nie zauważyłem jednego szczegółu, przepraszam. Bo ta minka mnie rozprasza
20 lis 18:58
Marcin:

Tórjkat rownoramienny jego wysokosc podzieli podstawe na dwa równe odcinki bedą dwa prostokątne

i tam Pitagoras do wyliczenia wysokosci trójkata ...
20 lis 18:59
Grześ: tak, tak, zauważyłem to od razu po napisaniu postu. Jest ok
20 lis 19:01
Marcin: wiem od początku ze jest ok
20 lis 19:02
Grześ: tak, tak, to dobrze
20 lis 19:03
TOmek:

64=16+64−64cosα
cosα=0,25≈=75
o
cos75
o
wiem ,ze jest to trudniejsza metoda, ale moje pytanie brzmi czy w taki sposob takze moze byc to
rozwiązane
20 lis 19:06
katarzyna21: Z Pitagorasa obliczyłam wysokość/
TEraz do wzoru na okrąg opisany:
R=a*b*c/4P
20 lis 19:06
katarzyna21: Potrzebuje najprostszej metody.
20 lis 19:08
Marcin: Tomek wyznaczasz z cosinusa kat który jest tylko przybliżeniem. Stąd nie rowzwiązywałbym tego w
podany przez ciebie sposób. Chyba że wynik też ma być przybliżony.
Katarzyna wyliczyłaś wysokość to teraz pole oblicz tego trojkata i dalej do wzoru ktory
podalas.
20 lis 19:11
Bogdan:

R − długość promienia okręgu opisanego.
h =
√64 − 4 =
√60 = 2
√15
| | |BC| | |
Na podstawie twierdzenia sinusów: |
| = 2R ⇒ R = ... |
| | sinα | |
20 lis 19:14
katarzyna21: P=a*h/2
P=4*2{15}/2
P=4{15}
20 lis 19:16