talia
aneta161981: Proszę o pomoc.Talia 16 kart składa się z 4 kolorów pik,kier karo i trefl,a kazdy kolor zawiera
asa,króla ,damę i waleta.Z tali tej losuje się 5 kart A)ile jest wyników zawierajacych
jednego asa? B)ile jest wyników zawierajacych 2 króle
20 lis 18:46
Puuliśka: No wlasnie z tym tez mam problem
20 lis 19:13
Marcin: a) C14*C412
20 lis 19:14
Marcin: b) C24*C312
20 lis 19:15
Marcin: i już...
20 lis 19:16
Puuliśka: Ala ma 4 czapki w roznych kolorach, 5 szalikow w roznych kolorach i 3 pary rekawiczek w
roznych kolorach . Na ile sposobow Ala moze wybrac: a) czapke, szalik i rekawiczki. b) czapke
i szalik? a to?
20 lis 19:19
Marcin: a)4*5*3
b)4*5
20 lis 19:20
Marcin: i już
20 lis 19:21
Puuliśka: haha przepraszam ale to bylo takie latwe

a Ja nie czailam
20 lis 19:24
Puuliśka: W turnieju szachowym kazdy z zawodnikow rozegral z kazdym dwie partie. Ilu bylo zawodnikow,
jesli rozegrano w sumie 42 partie?
20 lis 19:26
Marcin: 2*C2n=42 Rozwiąż
20 lis 19:29
Puuliśka: podstawiam za n= 42 tak?
20 lis 19:34
Marcin: nie
20 lis 19:34
Marcin: n*(n−1)=42 i rozwiąż to jak funkcję kwadratową
20 lis 19:36