pole równoległoboku rozpiętego na wektorach
Arnii: oblicz pole równoległoboku rozpiętego na wektorach
[1,2,3] i [0,−2,5]
Bardzo proszę o pomoc
20 lis 18:42
AS:
Punkt 1
Obliczyć długości wektorów wzorem |a| =
√ax2 +ay2 + az2
i analogicznie b
Punkt 2
| | ax*bx + ay*by + az*bz | |
Obliczyc cosα wzorem: cosα = |
| |
| | |a|*|b| | |
Punkt 3.
Obliczyć sinα =
√1 − cos2α
Punkt 4
Obliczyć pole wzorem P = |a|*|b|*sinα
20 lis 21:22
B.: w sumie trochę późno odpowiedź, ale to dla potomnych szukających przez google,
| i j k |
a x b = w = |1 2 3 |
|0 −2 5 |
w=(ay*bz −az*by; az*bx − ax*bz; ax*by−a{y}*bx) ← to
współrzędne wektora w którego długość równa jest pola równoległoboku.
|W| = P
2 sty 17:23