gdzie jest bład?
ilak: gdzie jest bład ?
| | sin2x | | 1 | |
3 |
| − |
| =5 |
| | cos2x | | cos2 | |
3sinx − 1 − 5 cos
2=0
3 sinx −1−5(1−sin
2x)=0
5sin
2 x +3 sinx −6 = 0
polecenie:rozwiaz:
dzieki za pomoc
20 lis 18:37
Godzio:
Co tam się stało w 3 wierszu ?
20 lis 18:39
Grześ: po drodze kwadrat przy sinusie zgubiłeś
20 lis 18:39
Godzio: cosx ≠ 0
3sin
2x − 1 = 5(1 − sin
2x
3sin
2x − 1 = 5 − 5sin
2x
8sin
2x = 6
| | √3 | | √3 | |
sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
podając odpowiedź pamiętaj o dziedzinie
20 lis 18:42
ilak: dzięki
20 lis 19:04