...
Wierzba: Liczby x i y przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1. Uzasadnij, że iloczyn tych liczb przy
dzieleniu przez 5 da resztę 1.
Ja to robiłem tak, ale nie wiem czy dobrze:
| | x | | y | | xy | |
Obliczyłem, że |
| + |
| = |
| *2 to x+y = 2xy podstawiam pod y => x |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
x+x = 2xx => 2x=2x
2/2 => x=x
2
| | xy | | x2 | | x2 | | x | | y | |
teraz |
| = |
| więc: |
| = |
| lub |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Dobrze, czy zupełnie inaczej trzeba to zrobić

?
20 lis 18:18
Grześ: a nie lepiej tak:
x=5k+1
y=5l+1
k,l∊C
xy=(5k+1)(5l+1)=25kl+5k+5l+1=5(5kl+k+l)+1
20 lis 18:20
Grześ: i widać, że reszta to 1
20 lis 18:20
Wierzba: no lepiej

ale tamto moje też by mogło być czy nie?
20 lis 18:26
Grześ: nie wiem, jakoś zagmatwany ten twój zapis, raczej nie tak się powinno to rozwiązywać
20 lis 18:26
Godzio:
Niestety nie, początek jest nie jest zawsze prawdziwy, może się tak zdarzyć że x = y ale to
chodzi raczej na różnych liczbach żeby to udowodnić
20 lis 18:27
Bogdan:
Rozwiązanie
Grzesia jest poprawne, rozwiązanie
Wierzby jest nie wiadomo czym,
ale nie jest rozwiązaniem tego zadania.
Co to ma być np.: x + x = 2xx
20 lis 18:31