matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Wierzba:
Przedstaw liczbę a=
√
29−12
√
5
w postaci x+y
√
5
, gdzie x i y są liczbami wymiernymi. Nie wiem za co się zabrać. Z góry dzięki za pomoc
20 lis 17:59
Tragos:
√
29−12
√
5
=
√
(2
√
5
− 3)
2
= |2
√
5
− 3| = 2
√
5
− 3 = − 3 + 2
√
5
20 lis 18:06