Potegi
Paula: Trzecia czesc liczby 3
150 jest rowna? A 1
50 B 1
150 C 3
50 czy D 3
149, ktora odp
jest poprawna i dlaczego?
20 lis 17:21
Godzio:
| 1 | |
| * 3150 = 3−1 * 3150 = 3−1 + 150 = 3149 |
| 3 | |
20 lis 17:48
Migotka: dziekuje bejbuśku
20 lis 17:50
Migotka: Godzio pomozesz Mi jeszcze
20 lis 17:52
Godzio:
"bejbuśku"

?
Daj co tam jeszcze masz
20 lis 17:53
Paula: Bejbusku? Ladnie
20 lis 17:55
Godzio:
Czy ja wiem ...
20 lis 17:56
Paula: Wyrazenie 5( 4−x)− 2x (x−4) mozna zapisc w postaci A. −10x(4−x) B. −10x( x−4) C.
(4−x)(5−2x) Czy D. (4−x) (5+2x) ktore poprawne i jak to sie robi Bejbuśku
20 lis 17:58
Godzio:
wymnóż, policz deltę i pierwiastki
zapisz postać iloczynową a(x − x1)(x − x2)
20 lis 17:59
Paula: ok
20 lis 18:01
Paula: Juz zabieram sie do liczenia
20 lis 18:01
Paula: nie eychodzi jeden pierwiastek
20 lis 18:06
Godzio: pokaż obliczenia
20 lis 18:18
Jagna.: juz....czekaj
20 lis 18:21
Jagna.: 20−5x−2x +8x=0
wymnozylam.
−2x+ 3x+ 20=0
I Δ=...
potem x1=
20 lis 18:23
Jagna.: znaczy tam jest kwadrat −2x^
20 lis 18:24
Godzio:
I powinno wyjść:
x
2 = 4
a = −2
a(x − x
1)(x − x
2) = ... podstaw i podaj odpowiedź
20 lis 18:25
Jagna.: tylko nie mam tu takiej odpowiedzi
20 lis 18:28
Jagna.: nie wiem Ja juz chyba nie mysle! mam dosc tej matematyki amutra w tym roku!
20 lis 18:30
Godzio:
| | 5 | |
−2(x + |
| )(x − 4) = (−2x − 5)(x − 4) dobrze przepisałaś odpowiedzi ? |
| | 2 | |
20 lis 18:30
Godzio: Można też tak zapisać −(2x + 5)(x − 4)
20 lis 18:31
Jagna.: nie ma takiej odpowiedzi
20 lis 18:32
Jagna.: jest − 10x ( x−4)
20 lis 18:33
Godzio: widocznie błąd w druku
20 lis 18:34
Jagna.: chyba ze to sie inaczej robi:(
20 lis 18:36
Jagna.: jesli A= <−8,12> o B= (0,20) to roznica A/B jest przedzialem: A. (−8,0) B.< −8,0> C. (−8,0> czy
D. <−8,0)
20 lis 18:37
Godzio:
A − B −− to elementy ze zbioru A które nie należą do B
przykład: A = {1,2,3,4} , B = {3,4,5} A − B = {1,2}
20 lis 18:40
Bogdan:
Wystarczy wykonać proste przekształcenie:
5(4 − x) − 2x(x − 4) = 5(4 − x) + 2x(4 − x) = (4 − x)(5 + 2x)
20 lis 18:41
Niunka: dzieki Bogdan
20 lis 18:43
Bogdan:

A \ B = <−8, 0>
20 lis 18:43
Godzio:
No tak

tam było (4 − x) a nie (x − 4)
20 lis 18:44
Niunka: czyli ok jest tak?
20 lis 18:47
Niunka: a dlaczego taki przedzial, nie czaje tego,
20 lis 18:49
Bogdan:
Różnicę A \ B tworzy się wymazując cały przedział B. Co zostanie z przedziału A po
wymazaniu B ?
20 lis 19:01
Puuliśka: oo kurde jaka ja jestm glupia haha nooo tak
20 lis 19:03