matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę ciągu
Siwy:
π
π
lim
x→
tg2x*tg(
−x}
4
4
Mi granica wychodzi 1 w odpowiedziach jest 0,5 . Ktoś wie dlaczego powinno tak wyjść ?
20 lis 17:12
Godzio:
π
1 − tgx
tg(
− x) =
4
1 + tgx
2tgx
tg2x =
1 − tg
2
x
2tgx
1 − tgx
2tgx
*
=
1 − tg
2
x
1 + tgx
(1 + tgx)
2
2tgx
2
1
lim
x→π/4
=
=
(1 + tgx)
2
(1 + 1)
2
2
20 lis 17:17