Wielomiany
Michau: Rozwiąż równanie:
x4−5x3+6x2−5x+1=0
20 lis 16:59
Jagna;-]: rozłoż to sobie na czynniki
20 lis 17:41
Michau: ale w jaki sposób właśnie na czynniki to rozłożyć? bo nie mam totalnie pomysłu.
20 lis 18:05
Godzio:
Tutaj trzeba trochę pokombinować, pierwiastki wyjdą niewymierne, daj mi chwile może jakoś się
uda
20 lis 18:06
Godzio: Rozpracowałem

x
4 − x
3 + x
2 − 4x
3 + 4x
2 − 4x + x
2 − x + 1
x
2(x
2 − x + 1) − 4x(x
2 − x + 1) + x
2 − x + 1 = 0
(x
2 − 4x + 1)(x
2 − x + 1) = 0
Δ
1 = 16 − 4 = 12 Δ
2 = 1 − 4 = −3 < 0 −− brak pierwiastków
√Δ1 = 2
√3
x
1 = ...
x
2 = ...
20 lis 18:16
Michau: hiiii dzięki

nie wiem czy bym do tego doszedł. Dziękuję jeszcze raz
20 lis 18:34