uzasadnij
mariusz: uzasadnij ze liczba zapisana w postaci 85+48+6*164 jest podzielna przez .........
(bez obliczania tej liczby)
tam gdzie kropki to powina być liczba
20 lis 16:56
Godzio: ale przez co ma być podzielna ?
20 lis 16:58
mariusz: no własnie takie jest zadanie mam wiedziec przez co jest podzielne i wytłumaczyc......
20 lis 17:00
mariusz: jakies sa zasady dzielenia bez obliczania ...
20 lis 17:01
mariusz: np nie musisz liczyc liczy parzystych bo wiesz ze sa podzielne przez 2
cos w tym stylu
20 lis 17:02
Grześ:
215+216+3*217
Jedynie co wyłączmy 215
215(1+2+12)=15*215
20 lis 17:03
mariusz: sam tego nie za bardzo czaje..
ale takie mam zadanie
20 lis 17:03
Kejti:
85+48+6*164=215+216+6*216=215(1+2+6*2)=215*15
hmm.. nie rozumiem o co dokładnie chodzi.
20 lis 17:03
Grześ: Teraz ta liczba jest podzielna przez 3,5,15 i wszystkie kombinacje z liczba 2
20 lis 17:03
magda: pewnie ma być podzielna przez 2
85=215
48=216
6 216
215+216+6 216=215+216+3 217=2(214+215+3 215)
20 lis 17:04
Godzio:
ma 64 dzielniki także powodzenia z wypisywaniem
20 lis 17:05
mariusz: ale ja tylko napisalem ze przykładowo liczba 2
a tam mam sam wiedziec przez co jest podzielne w postaci 85+48+6*164
bez liczenia
20 lis 17:09
mariusz: sam juz ogłupiałem
20 lis 17:11
mariusz: to wiecie o co chodzi
20 lis 17:23