oblicz granice
Siwy: | | 4√x−1 | |
lim→1 |
| . Pomożecie ?  |
| | 3√x−1 | |
20 lis 16:28
Siwy: Oczywiście przed strzałką x.
20 lis 16:31
Godzio: Podpowiedź:
3√x − 1 = (6√x + 1)(6√x − 1) = (6√x + 1)(12√x − 1)(12√x + 1)
(ze wzoru na różnicę kwadratów)
4√x − 1 = (12√x − 1)(6√x + 12√x + 1) (ze wzory na różnicę sześcianów)
20 lis 16:35
Grześ: chyba trzeba rozszerzyć ułamek o:
3√x2+
3√x+1
I wtedy ułamek wygląda:
| 4√x−1 | | 3√x2+3√x+1 | | (4√x−1)(3√x2+3√x+1) | |
| * |
| = |
| |
| 3√x−1 | | 3√x2+3√x+1 | | x−1 | |
20 lis 16:37
Grześ: a może jednak nie
20 lis 16:37
Siwy: A gdyby wyciągnąć po prostu
3√3 z mianownika i licznika? Właśnie tak zrobiłem i mi dobrze
wyszło

Ale dzięki za pomoc
20 lis 16:38
Siwy: Jednak nie wyszło...
20 lis 16:38
Godzio:
Siwy tylko że czegoś takiego zrobić nie można

o ile myślę o tym samym co ty
20 lis 16:39
Siwy: Teraz już wiem . Dzięki Panowie za pomoc ! Pozdrawiam
20 lis 16:45