gdzie jest bład
ilak: sin(α+β)sin(α−β)=sin
2α−sin
2β−−−−sprawdzic czy jest to prawdziwa tozsamosc
po wykorzystaniu wzorów na sume i rózniece f.tryg otrzymałem:
sin
2αcos
2β−cos
2αsin
2β czy to sie równa sin
2α−sin
2β ?
dzieki za pomoc
20 lis 16:13
Godzio:
Tak
sin2α(1 − sin2β) − (1 − sin2α)sin2β
sin2α − sin2αsin2β − sin2β + sin2αsin2β = sin2α − sin2β
20 lis 16:27
Faraday:
sin2αcos2β − cos2αsin2β =sin2α(1 − sin2β) − sin2β(1 − sin2α)
sin2α(1 − sin2β) − sin2β(1 − sin2α) = sin2α − sin2αsin2β − sin2β +
sin2αsin2β
Redukcja wyrazów podobnych (pogrubiony druk) i zostaje:
sin2α − sin2β
20 lis 16:32
ilak: dzieki za info
20 lis 17:17