oblicz
marysia: Biuro turystyczne Raj w przypadku rezygnacji z wycieczki nie zwraca pełnej kwoty. A)Jeśli
rezygnacja z wyjazdu następuje miesiąc przed terminem wyjazdu to potrąca 132zł czyli 8% ceny
wycieczki. ile kosztuje wycieczka? B)jeśli rezygnacja z wyjazdu następuje 2 tygodnie przed
terminem wyjazdu to potrącenie wynosi 297zł .Jaki to % ceny wycieczki? C) jeśli rezygnacja
następuje na tydzień przed terminem wyjazdu to potrąca 36% ceny wycieczki .Jaka to kwota?
20 lis 16:10
dero2005:
A) x − koszt wycieczki
8%*x = 132 zł obliczanie liczby, której 8% stanowi 132
x = 1328*100 = 1650 zł
B) 2971650*100 = 18% obliczanie ile procent jedna liczba (297) stanowi drugiej liczby
(1650)
c) 361650*100 = 594 zł obliczanie ile stanowi x (36) procent danej liczby (1650)
20 lis 21:17