Procenty
Artur45: Cenę roweru obniżono o 20%. O ile procent należałoby podnieść nową cenę, aby otrzymać cenę
równą początkowej?
20 lis 16:03
Grześ: 25%
20 lis 16:03
Artur45: skubaniec jak tak szybko to policzyles
20 lis 16:06
Artur45: najlepiej jak byś mi powiedział jak to policzyć ze zmiennymi x i y a nie z konkretnymi
wartościami był bym wdzięczny L
20 lis 16:06
Godzio:
Cena po obniżce: x − 20%x = x − 0,2x = 0,8x
p * 0,8x = x
p * 0,8 = 1
| | 10 | |
p = |
| = 1,25 ⇒ cenę należy podnieść o 25% |
| | 8 | |
20 lis 16:08
Artur45: dzeki
20 lis 16:10