matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
rrrrrr:
w trojkat rownoramienny o kacie rozwartym 120 wpisano kolo o promieniu 8 cm oblicz dlugosci bokow tego trojkata (jak to rozwiazac)
20 lis 15:03
TOmek:
dwusieczne tworzą srodek okręgu wpisanego
8
tg15=
*a
a
8
a=
tg15
8
a=
≈29
0,2679
a
cos30=
b
√
3
a
=
*b
2
b
√
3
*b=a
2
a
b=
√
3
2
20 lis 16:24