Odległość między bokami równoległoboku
Daniel: w równoległoboku ABCD dane są A=(−2,1) wektor AB [6,1], wektor BC [2,3]:
Oblicz odległość między bokami AB i DC
Oblicz pole równoległoboku
20 lis 14:41
Daniel: Podajcie chociaż jakiś sposób
20 lis 14:52
Daniel: prosze
20 lis 15:00
sushi_ gg6397228:
masz "A" to policz "B" i "C" z podanych wektorow
AB=[6,1] z punktu "A" idziemy 6 w prawo i 1 do góry
20 lis 15:00
Daniel: wiem, jak policzyć punkty, tylko nie wiem jak odległośc między AB i DC czyli równoległymi
bokami
20 lis 15:02
Daniel: ktoś wie?
20 lis 15:05
sushi_ gg6397228:
prosta AB,
potem prosta rownolegla przez C
a wzor na odleglosc miedzy prostymi romnoleglymi== poszukaj sobie
20 lis 15:06
corn: |AB|=
√(x−(−2))2+(y−1)2
AB=[b1−a1,b2−a2]=[b1+2,b2−1]
b1+2=6 oraz b2−1=1
b1=4 oraz b2=2
B=[4,2]
|AB|=
√(4−(−2))2+(2−1)2=
√36+1=
√37 etc.. w podobny sposób liczysz DC

tylko, że D jest
nieznane... nie wiem, czy czasem się nie pomyliłem^^ to niech ktoś sprawdzi
20 lis 15:09