wykres
volleyball: Proszę o wskazówkę..albo dwie

Naszkicuj wykres funkcji f(x)=cosx
√|cosx|−1
(wyrażenie pod pierwiastkiem jest potęgą cosx −sorry ale nie wiem jak to zapisać. )
Wiem tylko że dziedziną funkcji jest zbiór liczb :kπ
20 lis 14:34
M4ciek:
Tak ma byc:
f(x) = cosx
√(cosx)2−1
20 lis 14:37
sushi_ gg6397228:
dziedzina |cos x |−1≥0 <==> |cos x| =1 wiec teraz ....
20 lis 14:44
volleyball: nie nie... ten cały pierwiastek jest potęgą
20 lis 15:08
volleyball: sushi więc wychodzi cosx=1 v cosx=−1, prawda? i co teraz?
20 lis 15:11
sushi_ gg6397228:
szukamy "x" ktore to spelniaja i potem liczymy ile wychodzi "f(x)"
20 lis 15:13
volleyball: i teraz ze f(x)=cosx v f(x)=1/cosx
20 lis 15:13
sushi_ gg6397228:
nieeeeeeeeeee
jaki masz wzor funkcji
cos x= 1 <==> x= ...
cos x= −1 <==> x= ....
20 lis 15:16
volleyball: cosx=1 dla x=kπ a cos x=−1 dla x = π+2kπ tak?
20 lis 15:19
sushi_ gg6397228:
otworz tablice i wypisz te wartosci
20 lis 15:25
volleyball: x=0 v x= ?
20 lis 15:28
sushi_ gg6397228:
cosinus jest funkcja okresowa, wiec x=0 + okres
patrzysz na wykres i szukasz kiedy cos x= −1
20 lis 15:31
volleyball: czyli x=0+2kπ=2kπ v x=−π+2kπ v x=π+2kπ gdzie k jest C
20 lis 15:34
sushi_ gg6397228: a czym sie rozni
x=−π+2kπ v x=π+2kπ to jest to samo
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=0+2kπ=2kπ v x=π+2kπ i liczymy dla tych "x" −−>f(x)
20 lis 15:40
volleyball: czyli za x wstawiam to co wyszło wczesniej?
20 lis 15:41