krotkie wyjasnienie
niewiem: sprostowanie
arccos(−
12)=
23pi czy poprostu pomijamy ten minus przed jedna druga i liczymy jak by
byl arccos(
12)? bo wkoncu cos jest funkcja parzysta i z tego by wyszlo ze
arccos(−
12)=
13pi?
A wiec wyrazenie arccos(−
12)= arccos(
12)
20 lis 14:07
sushi_ gg6397228:
czy a=b
20 lis 14:14
niewiem: mysle ze tak bo ze wzorow redukcyjnych wiemy ze cos(a)=cos(−a) tylko nie wiem czy nie mieszam
za bardzo ;\
20 lis 14:21
sushi_ gg6397228:
a moze wyjdzie cos(a) = − cos(a) ze wzorow redukcyjnych
| | 1 | | −1 | |
widziesz ze wynik jest |
| i |
| wiec masz dwie rozne liczby |
| | 2 | | 2 | |
20 lis 14:23
niewiem: | | 2 | |
a wiec arccos(−12)= |
| pi tak? |
| | 3 | |
20 lis 14:28
sushi_ gg6397228: to bylo zapisane na samym poczatku
20 lis 14:39
niewiem: Wcale mi nie pomagasz

poprostu odpowiedz na pytanie ktory wynik jest dorby

o ile napisalem
taki
20 lis 14:46
sushi_ gg6397228:
nic nie obliczyles, to ktory mam poprzec wynik
zacząles cos tam filozofowac, a potem napisales to samo co na poczatku i sie mnie pytasz czy
dobrze to napisales
20 lis 14:53
niewiem: napisalem dzialanie i od razu wynik a wiec. A wiec:
arccos(−12)=a taki ze cos a = −12
−cos a =13pi
cos(−a) = 13pi
pi −a =13pi
a=23 pi
jest tutaj blad w obliczeniach?
20 lis 15:03
sushi_ gg6397228:
a= 120 stopni
po co piepr... sie z takimi i głoszenie HEREZJI
tak nie mozesz zrobic, bo cosinus jest funkcja parzysta
cos(a)= cos(−a)
20 lis 15:11
niewiem: no a wiec o to mi chodzilo, wlasnie tak myslalem ze bedzie taki wynik.Dzieki za odpowiedz
20 lis 15:28