gdzie jest błąd wielomian pomocy
karolina: Może mi powiedzieć ktoś gdzie mam błąd
5x(x−2y(x+3))−2x(3x−4y(5x−8)=
=5x(x2−3x−2yx+6y)−2x(15x2−24x−20yx−32y)
=5x3−15x2−10yx2+30xy−30x2−48x2−40yx2−64xy)
=5x3−15x2+10x2y+30xy−30x2−48x2+40x2y−64xy=
(40−10)x2y−(30+64)xy−(15−30−48)xy=30x2y−94xy
a w książce jest odpowiedź 30x2y−94xy−x2
20 lis 13:32
sushi_ gg6397228: druga linijka sa błedy
=5x(x
2+3x−2yx
−6y)−2x(15x
2−24x−20yx
+32y)
20 lis 13:38
karolina: (15−30−48)xy to jest −63 a ma być x2 i co z 5x3
20 lis 13:49
sushi_ gg6397228:
zapisz to porzadnie−−> od poczatku caly przyklad
bo jezeli masz tak zapsiane jak w pierwszej linijce, to nie mozesz mnozyc
x−2y(x+3) tak jak (x−2y)(x+3) bo to sa dwa rozne wyniki
20 lis 14:13
karolina: Mam gdzieś jeszcze błąd
5x(x−2y(x+3))−2x(3x−4y(5x−8)=
5x(x−2yx+6y)−2x(3x−20yx−32y)
=5x2−10x2y+30xy−6x2−40x2y−64xy
=(6−5)x2−(40−10)x2y−(30+64)xy=30x2y−94xy−x2
20 lis 19:58