Miara kąt łukowego
Karolina:
Jaki kąt tworzą wskazówki zegara o godz.17:40 i 22.20
20 lis 13:30
Kejti:
cała tarcza to 1.
cała tarcza t0 360
o. łatwo policzyć o jaki kąt przesuwa się wskazówka w ciągu 5 minut:
360
o:12
o=30
o
między dłuższą wskazówką a "godziną 6" jest kąt 2*30
o=60
o
| | 1 | |
ustaliliśmy, że do 6, małej wskazówce brakuje |
| całego odcinka (czyli od 5 do 6) |
| | 3 | |
60
o+10
o=70
o
drugie zrobisz analogicznie. mam nadzieję, że niczego nie pokręciłam
20 lis 13:47
sushi_ gg6397228:
jaki kat jest miedzy dwoma sasiednimi cyferkami na zegarku

jezeli wskazowka minutowa z godziny 12 przejdzie na godzine 8 −−> to jak czesc calego łuku
wykona
20 lis 13:50
Karolina: Kejti dzięki, a mogłbyś jeszcze zrobić to za pomocą radianów

proszę
20 lis 13:59
20 lis 14:02
Karolina: dzięki jeszcze raz
20 lis 14:07
xo: Może ktos zrobić jeszcze ten drugi przkład, bo coś mi nie wychodzi...
22 lis 15:58
xo:
22 lis 16:10