matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Killbwoy:
obliczyc granice lim x->0 (sin4x/6x)
6 mar 21:10
Artur:
lim x->0 (sin4x/6x)
=lim x->0 ((sin4x/x)*(1/6))
=( 4*1/6 )
= 2/3
(sin4x/x) = 4 ze wzoru => lim x->0 sinax/x=a
jeśli się mylę to poprawcie
6 mar 23:11